Verschillende vormen van tijd; onze belastingwetgeving in de blessuretijd!

Afscheid stagiaire
2 juni 2017
Jan de Belastingman
19 september 2017
Afscheid stagiaire
2 juni 2017
Jan de Belastingman
19 september 2017
Alles bekijken

Verschillende vormen van tijd; onze belastingwetgeving in de blessuretijd!

Om het vakantieplezier te vergroten heeft iedereen bij Smits + Prick Accountants en Belastingadviseurs slippers in de huiskleuren gekregen.

We kennen verschillende vormen van tijd. Soms heeft het een positieve betekenis en soms ook niet. In deze rustige tijd van het jaar een mooi moment om daar eens bij stil te staan.

Blessuretijd

Hup Holland Hup! Wat een geweldige prestatie van de Nederlandse voetbaldames. Europees kampioen. Wat heb ik genoten van dit mooie voetbalspel. De blessuretijd hebben ze niet nodig gehad om kampioen te worden, maar heeft wel gezorgd voor extra doelsaldo.

Maar dan….

Deze week zijn ze in politiek-Den Haag weer begonnen met de kabinetsformatie. De vakantie is daar voorbij en ze moeten weer aan de bak. Voorlopig is er echter nog geen zicht op een goede afloop terwijl Prinsjesdag al aardig dichtbij komt. Prinsjesdag, een dag waarop ook het belastingplan 2018 gepresenteerd gaat worden. Hoe moet dat nu?

Laatst was ik op het congres van Register Belastingadviseurs en Hans Zwagermakers bevestigt dat onze belastingwetgeving al 6 jaar in de blessuretijd zit. De laatste grootste wijziging was de Inkomstenbelasting in 2001. In een tijd waarin alles razendsnel gaat kunnen we niet meer uit de voeten met de huidige wetgeving. Er zijn veel uitzonderingen waardoor het complex wordt en oneerlijk , het systeem van de toeslagen zorgt voor veel financiële ellende enz.. Het knelt aan alle kanten en dat voelt niet alleen de belastingplichtige, de Belastingdienst zelf, maar ook de adviseur. Het moet eenvoudiger en rechtvaardiger. Hoe krijg ik als adviseur uitgelegd dat internationale bedrijven bijna geen belasting betalen, terwijl een hardwerkende Nederlander zwaar belast wordt. Hoe krijg je uitgelegd dat tweeverdieners met een vergelijkbaar inkomen beter ieder 4 dagen kunnen gaan werken dan de een fulltime en de ander 3 dagen. Waarom is er ongelijkheid tussen zzp’ers en werknemers? Waarom betaal je belasting over vermogen waarop je bijna geen rente ontvangt? Enzovoort , enzovoort.

Het wordt dus hoog tijd dat de kabinetsformatie beklonken gaat worden en dan bij voorkeur ook met een meerderheidskabinet. Pas dan kunnen ze echt overgaan op structurele belastingwijzigingen. Anders wordt het weer alleen het oplappen van de huidige regelgeving. Het gevaar schuilt erin dat niemand nog geloof heeft in het belastingsysteem en eigen wegen gaat zoeken om geen of weinig belasting te betalen. En daar is niemand bij gebaat.

Vakantietijd

Zonneschijn, BBQ, strand en zee, blije mensen, rust, slippers…. Ook bij Smits + Prick Accountants en Belastingadviseurs zijn de meeste op vakantie en dat na een drukke 1e helft van 2017. Even geen werk, batterij weer opladen om daarna weer lekker aan de slag te gaan.

Hopelijk komt de belastingwetgeving snel uit de blessuretijd en kunnen we zeggen dat ook hiervoor de vakantietijd is aangebroken. Rust, zonneschijn en blije mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *