Belastingrente voorkomen doe je zo

Details prijsplafond energie kleinverbruikers
6 oktober 2022
Kantoornieuws oktober 2022
11 oktober 2022
Details prijsplafond energie kleinverbruikers
6 oktober 2022
Kantoornieuws oktober 2022
11 oktober 2022

Wat is Belastingrente?
Zowel ondernemingen als particulieren kunnen belastingrente in rekening gebracht krijgen als zij belasting moeten bijbetalen. De belastingdienst brengt belastingrente in rekening als zij een aanslag niet op tijd kunnen vaststellen. Dit is voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting vanaf 1 juli volgend op het jaar waarover je aangifte moet doen. De belastingdienst vergoedt belastingrente als zij bijvoorbeeld zonder reden te lang doen over het opleggen van een belastingaanslag. Voor de vennootschapsbelasting bedraagt dit percentage vanaf 1 januari 2022 maar liefst 8% (!). Voor de inkomstenbelasting en overige belastingen is het percentage vanaf 1 oktober 2020 weer naar de 4% gestegen en dat blijft in 2022 gelijk. Vergeleken met de huidige marktrente is dit een aanzienlijk hoog percentage.

Hoe voorkom je belastingrente?
Belastingrente kan je voorkomen met een voorlopige aanslag. Wanneer je tijdig voldoende hebt betaald via een voorlopige aanslag wordt er namelijk geen belastingrente gerekend. Dien daarom op tijd bij de Belastingdienst een verzoek om een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting en/of inkomstenbelasting over het jaar 2022 in. Is er al een voorlopige aanslag 2022 opgelegd, maar is deze naar verwachting te laag? Stel deze aanslag dan op tijd bij.

Tot slot
De belastingrente kan snel oplopen tot vervelende bedragen, dus denk je dat je over 2022 nog inkomsten- of vennootschapsbelasting moet betalen? Dien dan op tijd het verzoek om de voorlopige aanslag in. Bij Smits + Prick kunnen wij je hierbij helpen. Neem contact op met ons kantoor voor meer informatie.

Bron:| 11-10-2022

Comments are closed.