Schoenendoosadministratie
14 april 2017Afscheid stagiaire
2 juni 2017Afgelopen weken was het onderwerp bedrijfswaardering weer volop in het nieuws, met dank aan de VVD voorzitter Henry Keizer. Er werd in de diverse nieuwsrubrieken volop met termen gegooid, zoals netto-vermogenswaarde, de werkelijke waarde en de echte waarde van het bedrijf.
Voor een opfrisser over de zaak, klik hier.
Netto-vermogenswaarde
Elk bedrijf heeft op haar balans bezittingen en schulden staan en het verschil daartussen is het eigen vermogen. In een ideale wereld blijft dit bedrag over, wanneer de onderneming stopt met haar activiteiten en alles heeft vereffend.
Echter de netto-vermogenswaarde is niet de verkoopwaarde van een bedrijf. Stel, een bedrijf heeft 30 jaar geleden een pand aangekocht dat voor 50 aan de bezittingen kant staat. De waarde van dit pand bij verkoop is echter 1.000. Je kunt je voorstellen dat de verkopende partij met deze zogenoemde stille reserves rekening wil houden bij de bepaling van de verkoopwaarde van het bedrijf.
Bedrijfswaarderingen
Bedrijfswaarderingen kunnen zeer complex zijn. Vuistregel is grofweg 3 tot 5 keer de jaarwinst zonder eenmalige posten.
Hierbij dient natuurlijk wel rekening te worden gehouden met het reeds aanwezige eigen vermogen en de stille reserves, want die komen natuurlijk de verkopende partij toe.
Wat is waar
De “echte” waarde van een onderneming bestaat niet, die wordt namelijk bepaald aan de onderhandelingstafel. Als accountant mag je bij deze onderhandelingen partijdig zijn. Je moet de tegenpartij aanmoedigen zich ook door een deskundige te laten bijstaan.
Wij staan onze klanten regelmatig bij tijdens de aan- of verkoop van een MKB onderneming. Dit zijn geen vast omlijnde processen maar vaak is het voor de koper en verkoper een emotioneel veeleisende tijd, met veel onzekerheid over de uiteindelijke uitkomst.
Door onze heldere en rationele benadering komen we samen met onze klant tot een optimaal proces en resultaat.
Ode aan de Keizer?
Henry Keizer heeft ervoor gezorgd dat er volop is gesproken over mijn mooie vak, vandaar deze “Ode aan de Keizer”.