Vakantiehuisje in het buitenland: wie droomt er niet van!

Leren en ontwikkelen
2 maart 2017
Schoenendoosadministratie
14 april 2017
Leren en ontwikkelen
2 maart 2017
Schoenendoosadministratie
14 april 2017
Alles bekijken

Vakantiehuisje in het buitenland: wie droomt er niet van!

Na een dagje Carnaval heb ik mijn biezen gepakt en ben ik met familie afgereisd naar Oostenrijk. Heerlijk een weekje skiën, lekker eten, genieten van elkaar en gezonde berglucht inademen. Een gezond recept om daarna weer flink aan de slag te kunnen bij Smits + Prick Accountants en Belastingadviseurs om alle aangiften Inkomstenbelasting tijdig in te dienen bij de Belastingdienst. De datum van 1 mei komt immers al weer aardig dicht in de buurt.

Terug naar mijn vakantie…

Een vakantiehuisje

Op het moment dat ik Oostenrijk binnenreed, werd ik bevangen door de mooie omgeving en bekroop me het gevoel dat ik hier wel vaker wil zijn dan die ene week per jaar. Ook in de zomer is het hier immers prachtig. Luieren aan een meer, wandelen in de bergen, kastelen bezoeken… Een vakantiehuisje kopen, zou dat een optie zijn? Is dat dan ook meteen een mooie belegging? Je pensioen moet je als ondernemer immers zelf regelen. Aan welke regelgeving moet ik denken? Telt dit huisje ook mee als vermogen in box 3 in mijn Nederlandse aangifte Inkomstenbelasting? Dit soort vragen krijg ik ook van mijn klanten. Ondernemers zijn op zoek naar mogelijkheden om genot nu te combineren met een goede investering voor de oude dag. Zeker nu de spaarrenten zo laag zijn.

Aangeven

De goede keuze is afhankelijk van vele factoren, zoals de locatie van het huisje, is het makkelijk te verhuren, hoe kan ik het financieren, enzovoorts enzovoorts. Een eenduidig antwoord is dus niet te geven. Hoe de Belastingdienst ermee omgaat, is echter wel duidelijk. Als je in Nederland woont moet je je wereldinkomen en wereldvermogen aangeven. Dit betekent dus ook dat je het vakantiehuisje in het buitenland moet vermelden in je aangifte. Veelal wordt het huisje ook belast in het land waar het huisje ligt (we noemen dit het situsbeginsel). Dit zou dan dubbele heffing betekenen. Hiervoor kennen we de verdragen die we hebben met verschillende landen en als we dat niet hebben dan kennen we een besluit voorkoming dubbele belasting. Conclusie: je moet het huisje vermelden bij je vermogen (de Belastingdienst wil ook echt alles weten), maar je betaalt er (bijna) geen Nederlandse belastingheffing over middels een vrijstelling. Dat valt dus weer mee!

Blijven dromen

Een vakantiehuisje in het buitenland; wie droomt er niet van… Toch blijft het nog even bij dromen. De werkelijkheid is dat ik na die ene week weer naar huis reed om te zorgen dat die aangiften tijdig bij de Belastingdienst zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *